Aug 1, 2010

ค้มยำกุ้ง

ต้มยำกุ้ง(TOM YUM GOONG)

 ต้มยำกุ้งต้มยำ (อังกฤษ: Tom Yum) เป็นอาหารประเภทแกง เป็นอาหารคาวที่รับประทานกับข้าวสวย รับประทานกันทั่วทุกภาคในประเทศ เน้นรสชาติเปรี้ยวและเผ็ดเป็นหลัก จะออกเค็มและหวานเล็กน้อยชาวต่างชาติ จะรู้จักต้มยำ ในรูปของ ต้มยำกุ้ง มากกว่าต้มยำชนิดอื่นๆ โดยต้มยำจะใส่เนื้อสัตว์อะไรก็ได้ เช่น กุ้ง หมู ไก่ ปลา หัวปลา หรือจะไม่ใส่เนื้อสัตว์เลยก็ได้ผักที่นิยมใส่มากที่สุดในต้มยำได้แก่ ใบมะกรูด ตะไคร้ ข่า พริก ผักอื่นๆที่นิยมใส่รองลงมาได้แก่ มะเขือเทศ เห็ดหูหนู เห็ดฟาง เห็ดนางฟ้า หัวปลี ใบผักชี ส่วนเครื่องปรุงที่จำเป็นต้องใส่คือ มะนาว น้ำปลา น้ำตาล น้ำพริกเผาการใส่นม หรือกะทิลงไปนั้น บางที่ก็นิยมใส่เพื่อให้รสชาติกลมกล่อมขึ้น มักจะเรียกว่า ต้มยำน้ำข้น ต้มยำกุ้ง นั้น นิยมใส่มันกุ้งลงไปเพื่อเพิ่มกลิ่นกุ้ง
Tom Yum Goong Tom Yum (UK: Tom Yum) is a food paste. The smell of the food eaten with rice. Eatingacross all sectors of the country. Sour and spicy flavors focused mainly To the salty and sweet little foreigners. Tom is known as the Tom Tom Yum Goong than other types. By Tom put meat anything like shrimp, pork, poultry, fish heads, fish or do not put meat at all vegetables popular put most of Tom include kaffir lime leaves, lemon grass, galangal, pepper vegetables more popular input, followed by tomatoes, mushrooms หูหนู. mushroom fairy mushroom banana blossom, coriander leaves to garnish the need to put the lemon pepper sauce, sugar and milk. Or coconut milk to it. I put some of the hits to the mellow taste. Often called "Tom Yum Goong condensed water that hits it on to add shrimp to shrimp odor.






No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.