Aug 11, 2010

หมูสะเตะPORK SATAY

หมูสะเต๊ะ

PORK SATAY

เครื่องปรุง
1,เครื่องหมักหมู
2.เนื้อหมูสันนอก 1 กิโลกรัม
3.ตะไคร้โขลกละเอียด 1 ช้อนโต๊ะ
4.ลูกผักชีคั่วป่น 2 ช้อนโต๊ะ
5.น้ำตาลทราย 2 ช้อนโต๊ะ
6.ขมิ้นสดโขลก 2 ช้อนชา
7.หัวกะทิ 3/4 ถ้วยตวง
8.เกลือ 1 ช้อนชา
9.กะทิสำหรับพรมหมูเวลาปิ้ง
10.หัวกะทิเคี่ยวแตกมัน  1 1/2  ถ้วยตวง                                                                                                                                                       ส่วนผสมน้ำจิ้ม
1.พริกแห้งผ่าเม็ดออกแช่น้ำ 30 กรัม(ประมาณ 20 เม็ด)
2.กระเทียม 50 กรัม(1/2 ถ้วยตวง)
3.รากผักชีหั่น 1 ช้อนโต๊ะ
4.หัวหอม 50 กรัม
5.ข่าหั่น 1 ช้อนชา
6.เกลือป่น 1 ช้อนชา
7.ลูกผักชีคั่วป่น 1 ช้อนชา
8.ยี่หร่าคั่วป่น 2 ช้อนชา
9.กะปิ 1 ช้อนชา
ส่วนผสมน้ำพริกแกง
1.ถั่วลิสงคั่วโขลกหยาบ 1 ถ้วยตวง
2.มะพร้าวขูด 1 กิโลกกรัมคั้นกะทิ 6 ถ้วยตวง
3.น้ำตาลปี๊บ 1 ถ้วยตวง
4.น้ำมะขามเปียก 1/3 ถ้วยตวง
5.น้ำปลา 1/3 ถ้วยตวง
น้ำจิ้ม อาจาด
1.น้ำตาลทราย 1 ถ้วยตวง
2.เกลือ 1 ช้อนโต๊ะ
3.น้ำ 1/2 ถ้วยตวง
4.แตงกวาซอย 500 กรัม
5.พริกแดงซอยขวาง 5 เม็ด
6.หัวหอมซอย 1/2 ถ้วยตวง
วิธีทำ
1. เนื้อหมูล้างหั่นเป็นชิ้นยาว บาง ขนาดกว้างประมาณ 1/2 นิ้ว ยาว 21/2 นิ้ว ผสมเครื่อง ลูกผักชีขมิ้นสดตะไคร้โขลกรวมกันผสมน้ำตาล เกลือ กะทิให้เข้ากันเคล้ากับหมูแล้วหมักทิ้งไว้ 30-40 นาที แล้วนำมาเสียบไม้พักไว้
2. ทำน้ำจิ้ม น้ำพริก คั้นกะทิให้ได้หัวกะทิ 6 ถ้วยตวง โขลกส่วนผสมน้ำพริกแกงให้ละเอียดนำมาผัดกับหัวกะทิจนแตกมันหอมใส่ถั่วลิสงคั่วป่นเคี่ยวสักครู่ ปรุงรสด้วยน้ำปลา น้ำตาลน้ำมะนาวเปียก ชิมรสให้ออกหวาน เค็มเปรี้ยว โดยให้ออกหวานน้ำลักษณะน้ำจิ้มต้องข้นไม่ใส และต้องมันกะทิและน้ำมันที่ลอยหน้าต้องไม่มากนัก ถึงจะอร่อย แต่ต้องมีน้ำมันลอยหน้า
3. อาจาด เคี่ยวน้ำตาล เกลือ น้ำส้ม น้ำให้ละลายพักไว้ให้เย็นผสมกับแตงกวา หอมซอย พริกแดงซอย
4. หมูนำมาปิ้งไฟกลาง(อย่าใช้ไฟอ่อนมากหรือแรงมากจะทำให้หมูแข็งหรือไหม้ก่อนหมูสุก)เวลาปิ้งให้ใช้กะทิพรมบ่อยๆ จนหมูสุกรับประทานกับน้ำจิ้มน้ำพริก น้ำจิ้มอาจาด บางทีก็แกล้มด้วยขนมปังปิ้ง


Pork satay.

1, Air marinated pork.
2. Ridge outside a kilogram of pork.
3. Lemongrass 1 tablespoon pound information.
4. Coriander seeds 2 tablespoons roasted.
5. Granulated sugar 2 tbsp.
6. Turmeric 2 teaspoons fresh pound.
7. Cream 3 / 4 cup.
8. Salt 1 tsp.
9. Coconut Fried time shopping for carpets.
10. Elite it a different flavor 1 / 2 cup sauce mixture.
1. Dried grain cut off water 30 grams (20 tablets).
2. Garlic 50 grams (half cup).
3. Root 1 tablespoon chopped coriander.
4. Shallot 50 grams.
5. Galangal, chopped 1 tsp.
6. Salt 1 tsp.
7. Coriander seeds 1 tsp roasted.
8. Roasted cumin 2 tsp.
9. Paste 1 tsp.
Curry mixture.
1. Pound roasted peanuts 1 cup coarse.
2. Coconut scraping a six kilograms, grams cup coconutjuice.                                                                                                                                                 3. 1 cup palm sugar.
4. Tamarind juice 1 / 3 cup.
5. Fish sauce 1 / 3 cup.
Orhrd sauce.
1. Granulated sugar 1 cup.
2. Salt 1 tbsp.
3. Water 1 / 2 cup.
4. Cucumber Soi 500 grams.
5. Soi across five red pepper seed.
6. Soi onion 1 / 2 cup.
How do
1. Wash pork, cut into long pieces, some wide and about 1 / 2 "long 21 / 2 inch fresh turmeric, lemon grass, coriander seeds, mixers, mill mix together salt, sugar, coconut milk, mix together the pork and marinate 30-40 minutes left. be inserted do not stay on.
2. Made chilli sauce to the cream coconut juice 6 cups pound curry mix thoroughly with the cream and the fried onion break it roasted peanuts add flavor moment. Season with fish sauce Sugar, lemon juice wet Salt to taste the sweet, sour by sweet water to the sauce to thicken nature was not clear. And be it coconut oil and not much to waggle one's head is good but the oil waggle one's head
3. Orhrd boil to dissolve sugar, salt, vinegar water mixture aside to cool cucumber, onion and red pepper Soi Soi.
4. Pork bring shopping center fire (do not use very low heat or force very hard to make pork or pork cooked before the fire) at the grill, use coconut cream carpets frequently. Cooked pork and serve with chilli dipping sauce Orhrd sometimes edit.

No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.