Aug 7, 2010

แกงเขียวหวาน GREEN CURRY

แกงเขียวหวาน(GREEN CURRY)
      แกงเขียวหวานเป็นอาหารที่อร่อยและรสชาติถูกปากคนไทยและเพื่อนต่างชาติ วันนี้จึงขอแนะนำการทำแกงเขียวหวาน  เนื้อสัตว์ที่นิยมเช่น ไก่,ลกชิ้นปลากลาย เป็นต้น  ครั้งนี้ขอนำเสนอแกงเขียวหวานลกชิ้นปลากราย
ส่วนผสม
1.หัวกะทิ  1 3/4 ถ้วยตวง   หางกะทิ  5 1/2 ถ้วยตวง
2.ลูกชิ้นปลากราย  .5  กิโลกรัม
3.พริกแกง  100 กรัม
4.มะเขือเปราะ (ผ่า 8 ส่วน) 8 ลูก (Ø 3 เซนติเมตร ต่อ ลูก) 5.มะเขือพวง 1 ถ้วยตวง + 1 1/2 ช้อนโต๊ะ (117 ลูกขนาด Ø 1 เซนติเมตรต่อ 1 ลูก)
     6.พริกชี้ฟ้าแดงหั่นเฉียง 1/3 ถ้วยตวง (6 เม็ด 42 ชิ้น)
     7.กระชายซอยเป็นเส้นยาวๆ 1 1/2 ถ้วยตวง
     8.ใบมะกรูดฉีก (ใบอ่อน) 10 ใบ
     9.โหระพาเด็ดเป็นใบๆ 1 1/2 ถ้วตวง                                                                                                   California Gurls (feat. Snoop Dogg)10.น้ำตาลปี๊ป 1 ช้อนโต๊ะ
11,น้ำปลา 3 ช้อนโต๊ะ

วิธีทำแกงเขียวหวาน
1.คั้นมะพร้าวเป็น 2 ส่วน หัวกะทิและหางกะทิ หัวกะทิคั้นไม่ใส่น้ำ หางกะทิใช้มะพร้าวที่เหลือจากหัวกะทิ ใส่น้ำครั้งละ 2 ถ้วยตวง คั้นหางกะทิ 3 ครั้ง คั้นทีละน้อยเพื่อให้ได้หางกะทิที่มีนและเข้มข้น นำหัวกะทิไปเคี่ยวให้แตกมัน หางกะทิตั้งไฟให้เดือด เพื่อคงความสด และไม่เหม็นหืน ขณะที่รอเตรียมเครื่องปรุงอื่นอยู่ เพื่อพร้อมที่จะแกงได้ทันที
2.นำหัวกะทิที่เคี่ยวแตกมันแล้วใส่กะทะ ประมาณ 2 ทัพพี
3.นำพริกแกงที่เตรียมไว้มาผัดกับหัวกะทิที่เคี่ยวแตกมันแล้ว ใช้ไฟอ่อน ผัดจนหอมเติม หัวกะทิไปเรื่อยๆ จนหมดคนให้ทั่วอย่าให้ไหม้จนมันลอยขึ้นมา (หรือที่เรียกว่า แตกมัน) ใช้เวลาประมาณ 30 นาที
4. นำลูกชิ้นที่ต้มแล้วมาผัดกับน้ำพริกแกง ใส่กระชายซอยผัดให้ทั่ว
5. เทใส่ในหม้อหางกะทิที่เดือดแล้ว ตั้งให้เดือดอีกครั้ง
6. ใส่มะเขือพวง พอใกล้สุกจึงใส่มะเขือเปราะ ใบมะกรูด พริกชี้ฟ้า
7. ปรุงรสด้วยน้ำตาลปิ๊บ น้ำปลา ให้เดือดอีกครั้งปิดไฟ ใส่ใบโหระพา แล้วจึงยกลง

Beef or chicken green curry
Curry is a delicious food and taste delicious Thai and foreign friends. Today it is recommended to make green curry. Meat hits like Chicken or fish into pieces as Blake was Blake offers Curry Fish items.
Ingredient
1. Cream 1 3 / 4 cup skim coconut milk 5 1 / 2 cup.                                                                                   2. Fishballs 0.5 kg
3. Chilli paste 100 gm.                                                                                                                               4. MaKuePro (cut section 8) eight ball (Ø 3 cm for a child).
5. มะเขือพวง 1 cup + 1 1 / 2 tablespoons (117 balls size  a ball Ø 1 cm).
6. Chopped red chilli East 1 / 3 cup (6 tablets 42 pcs.)
7. Krachai Soi is a long line a half cup.
8. Kaffir lime leaves, torn (leaves) 10 leaves.
9. Thyme leaves other is a cool 1 / 2 cup 10. Tablespoons sugar Copy a year.
11, fish sauce 3 tbsp.

How to make green curry.
1. Juice is 2 parts coconut cream and coconut milk, skim. Add cream and including water Tail remaining coconut milk from the coconut cream. Add 2 cups water per rack tail coconut juice three times a gradual tail to get the coconut milk and concentrated. Bring to boil cream to break it. Tail light coconut milk to the boil. To maintain freshness. And not rancid While waiting for other ingredients are prepared. To be immediately ready to paste.
2. The elite to break it stew pan, add about 2 scoop
3. The curry provided to different fry cooked with cream on low heat for it, then fry until fragrant cream up indefinitely. And numerous people around the fire and let it float up. (Also known as break it) takes about 30 minutes.
4. The ball to the boil and then fried with curry paste. Enter Soi Pad Kra thoroughly.
5. Only put in a pot of boiling coconut milk and skim. Set to boil again.
6. มะเขือพวง put close enough then add eggplant cooked crisp lemon grass, chilli.
7. Seasoned with fish sauce, sugar, crush off the boil again, add basil then lift down




No comments:

Post a Comment

Note: Only a member of this blog may post a comment.